Ziua limbii maghiare / A magyar nyelv napja

A Magyar Országgyűlés 2011. szeptember 26-án nyilvánította a magyar nyelv napjává november 13-át. Azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ezen a napon a figyelem központjába kerüljön kulturális örökségünk és nemzeti identitásunkat jelentő ékes anyanyelvünk. A II. A osztályosokkal iskolánk könytárában mi is megünnepeltük a Magyar nyelv napját. Nyelvi játékok, nyelvtörők helyesírást gyakorló feladatok tették maradandóvá e jeles ünnepet.

Karda Margit,Kántor Ágnes      

În Lumea Basmelor XII / XII. Barangolás Meseországban

Barangolás Meseországban megyei szövegértő versenyünket tizenkettedik alkalommal szerveztük meg a Petőfi Sándor Általános Iskolában. Ötvennégy harmadikos és negyedikes gyerek versenyzett Hargita és Maros megye több iskolájából: Jósika Miklós Általános Iskola (Kőrispatak), Bethlen Gábor Általános Iskola (Székelyudvarhely), Benedek Elek Általános Iskola (Szentábrahám), Nagy István Művészeti Középiskola (Csíkszereda), Jósika Miklós Általános Iskola (Etéd), Tompa László Általános Iskola (Székelyudvarhely), Marosi Gergely Általános Iskola (Kobátfalva), Augusztinovics Pál Általános Iskola (Kissolymos), Nagygalambfalvi Általános Iskola, Zeyk Domokos Technológiai Líceum (Székelykeresztúr), Fehéregyházi Általános Iskola, Aurel Mosora Gimnázium (Segesvár), Bem József Általános Iskola (Újszékely), Pécsi Simon Általános Iskola (Székelyszenterzsébet), Berde Mózes Unitárius Gimnázium (Székelykeresztúr) és Petőfi Sándor Általános Iskola (Székelykeresztúr).

A tizennyolc csapat egy népmese elolvasása után szövegértésről téve bizonyságot, változatos feladatokat oldott meg, melyet az értékelő bizottság (Kacsó Anna magyar szakos tanár, Csetri Enikő óvó néni, Pásztor Viola tanító néni) díjazott: I. és II. helyezést értek el a csíkszeredai CSILLAGSZEMŰEK és MESKETE csapatok, III. helyezést a székelyudvarhelyi Kabócák, dicséretben részesült a székelyszenterzsébeti CICKOM csapat.

A színvonalas rendezvény támogatói: Petőfi Sándor Általános Iskola, Pro Educatione Keresztúr Egyesület, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Székelykeresztúr Város Önkormányzata. Köszönjük támogatóinknak, a versenyző diákoknak, a harmincnyolc felkészítő, résztvevő pedagógusnak, a szervezőknek azt, hogy újra lehetőség nyílott az értő olvasás fontosságának hangsúlyozására!

Jakab Enikő

Ziua Márton / Márton nap

Márton nap: „Kicsiny kis fényemmel világítani fogok”

2019 november 4- 11 között került megrendezésre a Napraforgó Vegyes Csoport, a Pipacsok Vegyes Csoport, az Előkészítő A osztály és a 4. B osztály Márton napi nevelési projektje.

Közös tevékenységeink során igyekeztünk, hogy a gyermekek megtalálják a fejlettségüknek és életkoruknak megfelelő, élményt nyújtó, differenciált tapasztalatszerzési lehetőségeket. Miután megismerkedtünk a segítőkész és jót cselekedő Szent Márton legendájával, a gyermekek megfogalmazhatták saját jótetteiket is. Megállapították, hogy jónak lenni jó érzés, már kisgyermek korban is. Felderítettük, hogy miért esznek az emberek Márton napján libahúst, majd a Márton napi időjárás jóslatokat is felelevenítettük.

Német nyelvű Márton napi énekeket is hallgatva, tudatosítottuk, hogy a lámpásokkal való felvonulás német nyelvterületről terjedt el, Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez.

A szülők közreműködésének köszönhetően, a 3-4 éves korosztálynak és az előkészítősöknek pénteken liba bált tartottunk a napközi csoportszobáiban és az udvaron. Élő liba lehetett egész délelőtt a vendégünk, és libás körjátékokkal, mondókákkal vettük körül a libát.

E tevékenységgel párhuzamosan, a napközi nagy csoportosainak lehetőségük nyílott, a Petőfi Sándor Általános Iskola Timafalvi utcai épületében, a 4. B osztály előadásában, a Lúdas Matyi megtekintésére, liba simogatására, majd a libatollal való írás kipróbálására.

A mintegy 125 főt számláló záróeseményünkön, Szent Márton napján, november 11-én, szülői segítséggel készültek el a Márton napi lámpások. A Székelykeresztúri Villám-Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjainak kíséretében, együtt vittük az utcára a jócselekedetek fényeit. A gyermekek, kis fényeikkel fénytengert alakítva, együtt adták kezünkbe az ünnep kulcsát: minél többen cselekszünk jót, annál nagyobb a fény, ami körülvesz bennünket.

A napközi udvarán örömmel fogyaszthatta mindenki a dadus nénik által elkészített finom libazsíros kenyeret, lila hagymát és citromos teát.  Köszönet mindenkinek a szép ünnepért!

Demeter Ilona és Szurkos Hajnalka

Hírek, események

Nincsenek események

Eseménynaptár

November 2019
V H K Sz Cs P Szo
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Keresés

Névnap

2019. november 20. szerda
Jolán
A Nap kel 07:02-kor,
nyugszik 16:10-kor.

Holnap
Olivér
napja lesz.

SFbBox by website

Statisztika

5707588
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ez a hónap
Múlt hónap
Összesen
8409
9189
36624
66260
188811
297228
5707588

Előrejelzés
10032

1.70%
3.52%
1.49%
0.22%
0.12%
92.95%
Online (15 minutes ago):88
88 guests
no members

IP:34.204.203.142
София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3