Iskolánk már másodszor kapcsolódott be a A Digitális Témahét nemzetközi programba, melynek fő célja a digitális kompetencia-fejlesztése az informatikaórán túl kiterjedően más tanórákon is. Kicsik és nagyok, óvodások és iskolások, vettek részt a tevékenységeken!

Digitális Témahét az iskolában

Az V.C. osztályban az Adatszervezés témát a GeoGebra szoftver segítségével dolgozták fel Kányádi Tímea matematika szakos tanárnő irányításával.

Takács Enikő tanárnő a VI.B osztályban osztályfőnöki órán használta a tévét, a téma: Az akaraterő diadala.

Ugyanígy, digitális eszközökkel, zajlott az osztályfőnöki óra a VI.C osztályban Simon Géza Áron testnevelés szakos tanárral.

Fekete Erika tanárnővel digitális angol óra volt iskolánk több osztályában, mint ahogy a IV.A osztályban is: oktató online játékokat használtak a tanulók angol tanulás céljából. Ez nyelvhasználatra ösztönözte a gyerekeket, növelte a motivációjukat, aktivizálta a szókincset, szórakoztató módon tanulhattak.

Jakab Enikő tanítónő irányításával a II.A osztályosok a minisztérium által közzétett teszteket dolgozták fel digitális eszközökkel.

Projekttel a projektben dolgozta fel a román óra témáit Páll Emese román szakos tanárnő: Projekt neve: Szemléletesség és vizualitás a Mihai Eminescu:„Călin (file din poveste)” című román költeményben, avagy a lírai jegyek, a költői nyelvezet szóképeinek magyarázata szemben az epikai jegyekkel: a műben előforduló tér, idő, szereplők és cselekmény szemléltetése digitális eszközök használatával. Célpont: a „Petőfi Sándor” Általános Iskola hetedikes tanulói. Feldolgozott témák: 1. A műben előforduló szóképek, stílusalakzatok 2. Művészi képek 3. A műben előforduló mesehősök 4. Mesehősök a román és magyar népmesékben 5. Román és magyar esküvői szokások 6. A csillagjegyek jellemzői Munkamódszer: csoportmunka, a csoportok Power Point-os bemutatókat készítettek Eszközök: projektor, laptop Időpont: április 10-12 Irányító szaktanár: Páll Emese román nyelv és irodalom tanár

Kahoot! volt nagy élmény Simó Béla földrajz szakos tanár óráin - és nem csak ezen a héten. A tanulók játékosan, örömmel sajátítják el mindazt, ami az általános tudáshoz kell. 

Opcionális óra (Számítógép használata a technikában) keretében a napi hőmérsékletek változásának ábrázolása történt meg grafikonok segítségével Excel programban a VIIB és VIIC osztályokban Hegyi Éva tanárnő irányításával.

A Digitális Témahéten a III. A osztályban is technológiával támogatott tevékenységek folytak Horváth Gizella tanítónő irányításával: 1. Román nyelv - Capitolul PRIMĂVARA: În cadrul acestei ore elevii au lucrat pe un text care conținea cuvinte și expresii noi însușite în acest capitol. Exercițiile propuse erau interesante, solicitau înțelegerea mesajului, dar și gândirea creativă. 2. Matematika - A TÖRTEK: A digitális technológia során a sok vizuális tapasztalat segítette a tanulókat abban, hogy ránézésre is felismerjék a törtrészeket.

Deák György német szakos tanár útmutatásait követve a VIII. osztályosok a multimédiás terem adottságait használták fel információszerzés céljából.

 

Az előkészítő osztályosok Borbély Júlia tanító nénivel több órán is használták a digitális lehetőségeket: 
Zene óra: Felismered melyik madár hangját hallod?
Anyanyelv: B-d hangok differenciálása
Matematika: Kivonás a 30-as számkörben
Zene: Puzzle - Keresd meg a hangárokat!

Karda Margit tanító nénivel az I. A osztályosok naponta használják a digitális eszközöket, hangsúlyosabban nyelv és kommunikáció órák keretében. A digitális témahéten a házi- és vadállatokkal ismerkedtek. A román nyelvi kommunikációt az okostévében kivetített állatok, na meg az állathangok tették érdekessé és játékossá. Anyanyelv órákon találós kérdések megfejtésére, az olvasás gyakorlására, nyelvi játékok és érdekes feladatok elvégzésére használták a digitális eszközöket. Jutalomként egyénileg is oldhattak feladatokat a tanulók, használva a laptopot.

Timafalvi iskolánk tanulói digitális eszközök használatával varázsolták érdekessé a tananyagot Győri Zsuzsanna, Kakucsi Annamária, Berei Enikő, Táncos Mónika, Göllner Enikő tanító nénik irányításával.

Digitális témahét az óvodában

A Pipacsok vegyes csoportban: Digitális kompetenciák fejlesztése az IT alkalmazásával

A Pipacsok vegyes csoportba 2,5- 6 év közötti gyerekek járnak, akiket függetlenül életkoruktól, heti rendszerességgel bevonunk a számítás technikai eszközök használatába. Ezen kívül a foglalkozásainkon is gyakran használjuk a különböző digitális eszközöket a tartalmak hatékonyabb, átfogóbb közvetítése érdekében, vagy csak egyszerűen a gyerekek szórakoztatására a szabad tevékenységek alatt.

Íme néhány példa a fentiekhez:

Ügyességi, logikai, fejlesztő játékokat játszunk az interaktív táblán. A képen egy forma felismerő játék látható. 

A TeachInfinity Pro szoftver segítségével különböző feladatokat oldhatnak meg az interaktív táblán a gyerekek. A szín és eszközválasztást maguktól végzik az alábbi matematika feladat megoldásánál.  Számítógép, internet, kivetítő és interaktív tábla használata az egyes tartalmak elmélyítéséhez, holisztikus úton való megismeréséhez. 

Oktató film nézése a „Közlekedési eszközök” téma kapcsán

Csetri Enikő

 

A Napraforgó csoportban

A közlekedési eszközökkel,a közlekedési szabályokkal ismerkedtünk a héten. Az okos tévé használata által jó alkalom nyílott az ismeretek rögzítésére. Nagy örömmel válaszoltak a gyermekek az interaktív KRESZ-mesében feltett kérdésekre. Az okos eszköz használata fokozta érdeklődésüket a heti témánkban. 

Demeter Ilona és Szurkos Hajnalka

 

A Gyöngyvirág és Harangvirág csoportban

Ezen a héten a vándormadarak visszatéréséről beszéltünk. Nagy segítséget nyújtott az internet, mert megfigyelhettük a szorgalmaskodó fecskepárt fészekrakás közben, nagy élmény volt látni, és nem utolsó sorban hallani hangjukat munkálkodás közben.

Csáki Rozália

 

A Tulipán csoportban

Nemrég látogatott csoportunkba Flinta Dénes méhész, aki a gyermekeknek mesélt a méhészetről, a méhekről. A méhész munkájáról megtekintettünk egy kisfilmet, így érdekesebbé tettük a foglalkozást.

Csoma Ilona

 

A Digitális Témahét tevékenységeit összesítette Jakab Enikő (az irányító szaktanárok, pedagógusok beszámolói alapján).

 

Hírek, események

Nincsenek események

Eseménynaptár

Június 2019
V H K Sz Cs P Szo
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Keresés

Névnap

2019. június 27. csütörtök
László
A Nap kel 04:52-kor,
nyugszik 20:55-kor.

Holnap
Levente, Irén, Lora
napja lesz.

SFbBox by website

Statisztika

4343584
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ez a hónap
Múlt hónap
Összesen
558
8075
33406
58716
213125
192354
4343584

Előrejelzés
9360

2.21%
3.36%
1.92%
0.17%
0.04%
92.30%
Online (15 minutes ago):123
123 guests
no members

IP:34.228.185.211
София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3