Napsugár napköziotthon

Napsugár

Márton napi projekt

Napközinkben már kilenc éves hagyománya van a Szent Márton ünnepség megszervezésének. A jeles naphoz kötődő szokások összegyűjtése, a közösen átélt élmények, tapasztalások örömének megélése, együttműködés az óvodai csoportok között, közösség fejlesztés, szociális-, valamint interkulturális kompetenciák fejlesztése szerepelt a november 6-12 között zajló óvodai projektünk fő célkitűzései között.

A hét folyamán, az Imreh-Marosi családnak köszönhetően, élő liba lehetett egy napig a napközi vendége. Az óvónők jelmezben játszották el a Márton személyéhez fűződő legendát, a gyermekek libatáncokat jártak fejdíszeikkel.

Azokban a gyermekekben, akik a német nyelvvel opcionális tevékenység keretében ismerkednek, tudatosult, hogy német nyelvterületről terjedt el a fáklyás felvonulás (Martinsumzug), amely Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez. „Kicsiny kis fényemmel világítani fogok” mottó alatt fogalmazták meg a gyermekek azokat a jócselekedeteket, amelyekkel ők lesznek majd mások számára a fény.

A szülőkkel való közös lampionkészítésre november 12-én került sor. A Napraforgó, Pipacsok és Tulipán csoportok gyermek- és szülőközössége saját készítésű lampionokkal találkozott az udvaron, hogy fénytengert varázsolhasson, énekszó és népi gyermekjátékok kíséretében, az óvoda udvarára. A város központjáig vonult fel a lelkes csapat, majd visszatérve libazsíros kenyeret, lila hagymát és meleg teát fogyaszthatott kicsi és nagy.

Köszönjük szépen a Székelykeresztúri Villám- Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjainak, hogy figyelemmel kísérték a mécsesek meggyújtását és a felvonulást. Köszönet a gyermekeknek, szülőknek, munkatársaknak, hogy élménydús projektet zárhattunk.

Szurkos Hajnalka

Tök projekt

A Tök projekt méltó befejezése, töklámpás készítése a Harangvirág csoportban. Mindannyian jól éreztük magunkat.

Vajda Enikő és Gál Tünde óvónénik

Sündisznócska ágyat vetett

„Sündisznócska ágyat vetett” mottó alatt zajlott az 1. A osztáy és a Napraforgó csoport közös projektje, október utolsó hetében. Bár a projekt kezdetén nem találták meg a gyermekek a sünit a levélágyban, megtalálták a városi könyvtárban. Lőrinczi Edit és Badeu Dalma könyvtárosok nemcsak sok szép mesés és tudományos könyvet készítettek elő, de a gyermekek hasán keresztül is próbálták a figyelmet a sünire irányítani, a finom és szép süti sünikkel.

A projektzáró esemény alkalmával az 1. A osztályos tanulók, Karda Margit tanítónő irányításával, a „Sün Balázs” verses mesét dramatizálták. Előzetesen Dénes Anita, 4.A osztályos tanuló, az afrikai törpe sünit és a nálunk honos erdőszéli kis sünit hasonlította össze kis előadásában. Házi kedvencét is elhozta megfigyelésre, egy afrikai törpe sünit. A süniről szóló énekkel és gitárkísérettel szerzett esztétikai élményt iskolásoknak és óvodásoknak egyaránt. Vidám szívvel fogyasztotta mindenki a projekt folyamán a szülők által hozott zöldségeket, gyümölcsöket, sütőtököt és sült krumplit.

Köszönet mindenkinek, hogy projektünkben ismét megvalósulhattak az egészségmegőrző szokásaink és élménypedagógiai elveink.

Szurkos Hajnalka óvónő

Személyiség fejlesztése a művészet eszközeivel

A Cred nevelési központ keretében kezdődött el a Napraforgó csoportban a "Személyiség fejlesztése a művészet eszközeivel"nevű programunk, iskolánk és óvodánk nevelési tanácsadójának, Fülöp Pál Évának, közreműködésével. A kisgyermekeknek élményt nyújtó interaktív, mesés, táncos, bábos, valamint képzőművészeti tevékenység az önismeret és az önbizalom fejlesztést célozta meg.

Demeter Ilona és Szurkos Hajnalka óvónő

 

Szüreti mulatság

A Napsugár Napköziotthon Gyöngyvirág csoportjában szüreti mulatságra került sor október elején. Az őszi projekt keretében megszervezett jó hangulatú eseményen a szülők is részt vettek. A gyerekek szekérrel, ének és zeneszóval érkeztek a timafalvi Petőfi Sándor Általános Iskolához, ahol a gyerekek és pedagógusok lelkesen fogadtak bennünket. A csőszök az óvó néni irányításával szüreti dalokat, táncokat mutattak be a jelenlevőknek, majd sz előkészítő osztályban szeretetvendégségre került sor.

Péter Annabella

Hírek, események

Nincsenek események

Eseménynaptár

November 2018
V H K Sz Cs P Szo
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Keresés

Névnap

2018. november 20. kedd
Jolán
A Nap kel 07:02-kor,
nyugszik 16:10-kor.

Holnap
Olivér
napja lesz.

SFbBox by website

Statisztika

3644909
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ez a hónap
Múlt hónap
Összesen
745
3785
6013
10918
37035
34216
3644909

Előrejelzés
1584

2.61%
2.15%
1.24%
0.19%
0.04%
93.77%
Online (15 minutes ago):23
23 guests
no members

IP:54.82.7.231
София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3