Napsugár napköziotthon

Napsugár

Madarak és Fák Napja az óvodában

  Környezetismereti és matematikai tapasztalatokat szereztünk a „Madarak és Fák Napján” szervezett tanulmányi kirándulásunkon. Megfigyeltük az élő és a már kiszáradt fákat. Különbséget tettünk az örökzöld és lombhullató fák között. Megfigyeltük a bokrokat, játszottunk közöttük. Kiválasztottuk a vastag és vékony törzsű fákat, a magasakat és alacsonyakat. Meghallgattuk a madarak csicsergését, és örültünk, hogy a fák a madarak otthonát is jelentik. Beszívtuk a fák által biztosított oxigéndús levegőt, és hengeredtünk a fűben.

  A napközibe visszatérve örökbe fogadtuk a Csetri Enikő óvó néni által hozott és ültetett fák egyikét. Az örökbe fogadott fa körül elmondtuk: "Szeresd a fát, hisz ő is érez."(Benedek Elek)

   Csetri Enikő, Demeter Ilona, Fazakas Annamária, Szurkos Hajnalka

Óvoda másképp

Az „Óvoda másképp” hét ideje alatt bőven akadt alkalmunk nemcsak új tapasztalatok szerzésére, de játékra és szórakozásra is.

A hetet móka tornával nyitotta Fazakas Annamária óvónő. Aki bírta, ropta a táncot, csiklandozta a csillagokat a jó reggeli levegőn.

Kedden, Csoma Ilona óvónő szervezésében, látogatást tettünk a székelykeresztúri Mentőszolgálatnál, ahol Dr. Csifó Júlia és munkatársai fogadtak. Köszönjük, hogy jobban megismerhettük életmentő munkájukat. Mindenki kipróbálhatta a hordágyat, mentőautót. Kérhette a vércukor szint mérését, esetleg vérnyomást mérettethetett játékból. Lényeg az volt, hogy megtanuljuk, az orvos segít rajtunk. Néhányan inkább a doktor néni írótollát találták érdekesnek.

Szerdán, március 15-én reggel, meghallgattuk az igazgató néni ünnepi beszédét, Egyedfi Tamás szavalatát, és a magyarországi vendégeinkkel is találkoztunk. Ezután a Csáki Rozália óvónő szervezésével elkészített lovacskáinkkal vártuk a felvonulókat, sorfalat alkotva igyekeztünk az ünneplésben részt venni.

Csütörtökön a rendőrök látogattak meg. Hasznos tanácsokkal láttak el mindenkit a rendőr bácsik, majd megmutatták a felszereléseiket. Beülhettünk az autójukba, (ha a szirénát túl hangosnak nem találtuk), majd a német juhászkutyájukat simogathattuk. Tartalmas napunkért köszönetünket fejeztük ki Bakos Zoltán és Szécsi Mihály rendőr bácsiknak. A „Petőfi Gálán” nemcsak táncból, de türelemből és kitartásból is remekeltek kis táncosaink.

Az "Óvoda másképp hét" bábszínházas nappal zárult a napköziben. "A róka, a kakas és a cica" című bábjátékkal kedveskedtünk a gyermekeknek (Gál Tünde óvónő és jómagam), majd a Pipacsok Csoport gyerekei leptek meg a „Madzag története” című bábjátékkal.
A szófogadatlan kis kakas esetéből minden gyermek okulni próbál, legalábbis ígéretet tett.

Élményekkel telve volt minden nap, és a friss levegőn való mozgás nem maradhatott egyszer sem.

 

Szurkos Hajnalka óvónő

A Föld hete

„Mindennél fontosabb, hogy munkánkat, hajlamainkat és életütemünket

egyeztessük a természet nagy és örök ritmusával. Egyszerre kell élni a Nappal,

a Holddal, a vizek áradásával, a hideggel, és meleggel: soha nem ellene,

mindig belesimulva a világ összhangjába. Csak azok botlanak meg az életben,

akik valahogyan belülről süketek a világ hangjai iránt.”

 

                                (Márai Sándor)

 

           A Napsugár napköziotthon mellett működő Napsugárka egyesület 2016. április 21-én szervezte meg az óvodásoknak szóló környezetvédelmi vetélkedőjét. A vetélkedő célja a szűkebb és tágabb, természeti és tárgyi környezetünkre ható negatív hatások felismertetése a gyerekekkel, a környezetszennyezés, hulladékgazdálkodás, élővilág védelme témakörökben. Ezen felül céljaink között szerepelt a szakmai tapasztalatok kicserélése ezen a területen a pedagógusok között, és természetesen a rendezvény népszerűsítése a szülők körében is.

A vetélkedőn kilenc csapat vett részt, ezek az alábbi településeket képviselték:

Napsugár és Mesevár napköziotthonok Székelykeresztúr, Siménfalva, Szentábrahám, Székelyszenterzsébet, Betfalva, Újszékely, Fiatfalva. A vetélkedő helyszíne a Petőfi Sándor iskola díszterme volt.

           A vetélkedő egyes mozzanatai környezetvédelemmel kapcsolatos témákat öleltek fel, természetesen ezen korosztály adottságainak megfelelően. A csapatok négy különböző versenyszámban kellett megmérettessenek:

- Egy olyan népdal eléneklése, melyben megjelenik a természet vagy valamely növény

- Egy, csapatonkénti közös festmény, egy meghallgatott tavaszi vers alapján

- Környezetvédelem témában feladatlap megoldása

- Játék, használati tárgy készítése újrafelhasználható anyagokból

A csapatokat öt-hat fő képviselte, a gyerekek korukat meghazudtoló ügyességgel teljesítették az egyes versenyszámokat és ezen felül igazi élvezettel vettek részt a csoport feladatok megoldásában is. A rendezvény zsűrije az értékelésben kifejtette, hogy a csapatok ügyessége folytán nem lehet a gyerekeket kategorizálni, így mindenki nyertesse volt a délelőttnek és természetesen, minden gyerek megkaphatta a jól megérdemelt jutalmát                                                                                                                         

 

 

                                                              Csetri Enikő

Hírek, események

Nincsenek események

Eseménynaptár

Szeptember 2017
V H K Sz Cs P Szo
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Keresés

Névnap

2017. szeptember 23. szombat
Tekla, Lina
A Nap kel 06:38-kor,
nyugszik 18:47-kor.

Holnap
Gellért, Mercédesz
napja lesz.

SFbBox by website

Statisztika

1619148
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ez a hónap
Múlt hónap
Összesen
3732
5357
38185
32353
121347
168343
1619148

Előrejelzés
7416

3.32%
1.31%
0.74%
0.26%
0.04%
94.34%
Online (15 minutes ago):24
24 guests
no members

IP:54.158.248.167
София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3