XIII. NEMZETKÖZI FELOLVASÓMARATON – PILINSZKY JÁNOS – 2021

XIII. NEMZETKÖZI FELOLVASÓMARATON – PILINSZKY JÁNOS – 2021

Tizenhárom éve indult útjára a nemzetközi méretűvé nőtt maratoni felolvasás, amely évente több mint 10 ország magyar anyanyelvű diákjait és pedagógusait szólítja közös felolvasásra. Idén Pilinszky János (1921-1981) születésének 100. évfordulóját ünnepeljük, így az ő alkotásai szólaltak meg világszerte. A közös felolvasásban a Petőfi Sándor Általános Iskola 5-8 osztályos tanulói is részt vettek magyartanáraik vezetésével. Bár a járványügyi rendelkezések nem engedték nagyszabású rendezvény szervezését, minden osztályközösség a maga termében külön irodalmi megemlékezést tartott, felelevenítve a nagy költő alakját és szellemét alkotásainak megszólaltatása által.

Köszönjük diákjainknak, hogy komolyan felkészültek a költemények megszólaltatására, és örülünk, hogy részesei lehettünk e határokon átívelő irodalmi szellemiségnek????

Buzogány Anna-Zsuzsánna és Ádám Szilamár

 

„Pedig a halállal szemben egyedül a szeretetben bízhatunk.” - mondta Pilinszky János költő.

Idén 13. alkalommal szervezte meg a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár a Nemzetközi Felovasómaratont, melyre iskolánk is benevezett, mint az elmúlt években is mindig. Pililinszky János műveit szólaltattuk meg, születésének 100. évfordulóján.

A felolvasás idén február 23-án az osztálytermekben zajlott, a tanítók, magyar szakos tanárok, valamint a könyvtáros jelenlétében.  A költő életrajza, munkássága került bemutatásra, szebbnél szebb versek kerültek felolvasásra, az alsó tagozatosok verses mesékkel ismerkedhettek meg (Aranymadár, A naphajú királyleány). 

 

Kántor Ágnes